maandag 29 september 2008

'Politiek en economie': racisme

Hey iedereen,
Is 'Act' in Nieuw-Zeeland vergelijkbaar met 'Vlaams Belang' in Belgie en haalt deze partij uit naar mensen met een bepaalde nationaliteit? Een goede vraag, maar ik moet er voorzichtig op antwoorden (een kwestie van geen kwade mails van 'Vlaams-Belang-fans' te ontvangen). Aan de vraag of Vlaams Belang een racistische partij is, kunnen we een ganse weblog wijden, maar de Nieuw-Zeelandse partij 'Act' wordt - voor zover ik weet - niet van racisme beschuldigd. Maar er leeft wel een zekere vorm van racisme bij de plaatselijke bevolking. Nieuw-Zeeland was lange tijd een van de veiligste landen ter wereld wat criminaliteit betreft, en is dat misschien nog altijd, maar de laatste jaren hebben er toch een aantal ontvoeringen (voor geld) en moordpartijen plaatsgevonden. Meestal bleken de daders van Chinese afkomst te zijn. Ik zeg niet dat er hier veel racisme is tegen de Chinezen, zeker niet, maar toch...
Hoewel de Maori het hier beter blijken te hebben dan de Aboriginals in Australie, hinken ze toch nog achter de andere bevolkingsgroepen aan in Nieuw-Zeeland. De Maori leven vooral in Zuid-Auckland, in minder welvarende districten waar er meer criminaliteit en werkloosheid is (in vergelijking met de andere districten van Auckland). De regering heeft dit probleem proberen op te lossen door een soort van 'positieve discriminatie' toe te passen, maar dat is bij een aantal 'blanke Nieuw-Zeelanders' in het verkeerde keelgat geschoten. In middelbare scholen is er zelfs een nieuw, officieus werkwoord opgedoken: to maori. Betekenis: vernielen, een misdaad plegen, pesten, ... Op die manier krijg je zinnen zoals "Oh, he's about to maori my new shirt!". Vreemd, en zeker racistisch.
Ik heb mijn informatie vooral door met Nieuw-Zeelanders te praten; mogelijk zal ik hier en daar nog wat moeten bijsturen of verduidelijken, we zien wel... Hopelijk hebben jullie op het einde van de rit een goed beeld van dit land :-)
Groetjes, Pieter

4 opmerkingen:

Bart zei

Hey Kaat en Pieter!

sorry dat we zo laat iets laten weten, het is hier verschrikkelijk druk geweest maar dat is geen excuus natuurlijk ! We beloven ons leven te beteren en wat flinker ons best te doen in het vervolg :-). Men ons alles goed, al is het wel druk: sowieso met twee kinderen trouwens. Bij Veerle op school valt het goed mee, en 't is ook heel goed dat het halftijds is, want anders zou het wel heel zwaar zijn. Bovendien zijn het open uren, dus als ze daar na dit schooljaar nog twee jaar kan blijven, zit ze in een prioriteitsstatuut. Enfin 't is nogal ingewikkeld maar da's alleszins goed :-). Met de kindjes alles goed. Katrijn heeft wel wat buikproblemen (met diarree en overgeven) gehad juist tijdens de week dat Veerle op bosklasse was, gezellig dus :-). Maar dat is nu weer voorbij. Ze is heel schattig en begint nu volop zinnetjes te maken zoals 'papa is een zotteke' en 'mama is een meisje'. Niet dat ze echt al het verschil weet tussen jongens en meisjes, maar ze zegt dat gewoon na natuurlijk. Met Ine is ook alles goed, die eet nu volop groentenpapjes maar fruitpap wil ze nog niet.

Proficiat met jullie goede uitslagen, dat hadden we al snel gehoord van Greet en Leo natuurlijk :-)! 't Zal wel interessant zijn en geniet ook maar met volle teugen van het land, maar dat lukt zo te zien wel tamelijk goed heb ik de indruk :-).

groetjes

Bart

Anoniem zei

Het lijkt wel of er een taakverdeling heerst: politiek en alle andere "wetenschappelijke" info door Pieter en de dagelijkse belevenissen door Kaat.
Niek

PS Dag Bart trouwens, je doet dat daar blijkbaar goed.

Anoniem zei

Dag Pieter,

Je kan bijna een krant beginnen voor het thuisfront. Wat dacht je van "The Auckland Evening News", gezien ik je blog altijd 's avonds na de dagtaak lees.

Alleszins is je berichtgevig heel tof en instructief. Het is natuurlijk ook een pure luxe om elke dag in de krant de antwoorden te vinden op de vragen die je de vorige dag stelde.

Over veiligheid gesproken. Deze zomer werden in een Luxemburgse krant de resultaten gepubliceerd van een beoordeling van verschillende steden. Eén van de criteria waarop de steden beoordeeld werden was veiligheid. Natuurlijk waren de Luxemburgers erg fier te kunnen meedelen dat Luxemburg de veiligste stad ter wereld zou zijn. Of dat in absolute termen dan wel de perceptie van de lokale bevolking is laat ik even in het midden. Auckland stak Luxemburg echter de loef af op het vlak van levensstandaard.

Veel groetjes van Paul

Anoniem zei

Pieter, ik bewonder je ijver om zo veel neer te typen na de dagtaak. hoe was de vulkaan trouwens vandaag ? heeft jullie gastvrouw ondertussen al werk gevonden ?
liefs
anne