zaterdag 13 september 2008

Auckland en Antwerpen

Hoi iedereen,
Eigenlijk kan je Auckland een beetje met Antwerpen vergelijken, hetgeen me een grote eer voor beide steden lijkt! Ten eerste hebben beide steden een grote, bekende dierentuin. Ten tweede hebben ze allebei een reusachtige commerci"ele haven waar veel goederen worden ingevoerd. Het uitzicht van de haven is identiek: reusachtige kranen, talloze containers die tot tien verdiepingen hoog worden opgestapeld, ... Ten derde hebben beide steden een historisch fort dat diende om de stad en het binnenland te beschermen. Het 'Steen' in Auckland is een negentiende-eeuwse constructie ter bescherming tegen de toenmalige Russische vloot. Overbodig werk eigenlijk, want een grootschalige Russische invasie heeft er niet plaatsgevonden. Of werden die Russen juist afgeschrikt door dat fort? Ten vierde is er zowel in Auckland als in Antwerpen sprake van een linker- en rechteroever waarbij de desbetreffende stad zich volledig op een van de twee oevers heeft ontwikkeld. Dit in tegenstelling tot steden als Parijs waar de stad zich evenwichtiger op beide oevers van de rivier (de Seine) heeft ontwikkeld. Waarschijnlijk komt dit doordat de Schelde in Antwerpen en de zee-engte in Auckland zeer breed en dus zeer moeilijk te overbruggen zijn. Daarbovenop moet je in beide gevallen ook nog rekening houden met de getijden, met de scheepvaart en met de verdediging van de stad... Voor de Parijzenaars was het destijds veel eenvoudiger om een tiental bruggen over de Seine te bouwen dan voor de Antwerpenaars en de mensen in Auckland, lijkt me.
Toch is er voor mij een groot, belangrijk verschil tussen Antwerpen en Auckland. In Antwerpen is de rechteroever de place to be, met zijn mooie historische gebouwen, zijn gezellige pleintjes, enzovoort. (Die diepere historische dimensie van heel wat steden is echt waardevol en een verrijking, denk ik, zeker in maatschappijen waarin de blik soms te veel op het heden en de toekomst is gericht). Linkeroever heeft minder uitstraling, hoewel het er wel rustig is en het strand van Sint-Anneke van tijd tot tijd wat zonnekloppers aantrekt (ligt die potvis er trouwens nog?). In Auckland is het net andersom. In de stad zelf kan je wel goed winkelen, naar de film gaan, enzovoort, maar voor de rest heeft de stad niet zoveel te bieden. Nuja, dat is natuurlijk mijn mening! Voor de sfeer, de mooie Victoriaanse gebouwen, de prachtige panorama's, enzovoort, kan je beter de Ferry nemen en de baai oversteken (10 minuten) naar Devonport, waar het echt heel zalig is om te vertoeven. Aan de villa's te zien denken veel rijke Nieuw-Zeelanders daar ook zo over. En vanuit Devonport heb je bovendien een prachtig uitzicht op Rangitoto Island. Dit eiland heeft iets mysterieus. De andere eilanden en schiereilanden in de baai van Auckland zijn druk bevolkt (huisjes, ...) of er zijn in elk geval sporen van menselijke aanwezigheid (weilanden, hotels, ...). Rangitoto is anders; dit vulkanische eiland is volledig bedekt met een dicht woud en van huisjes, hotels, ... is er geen sprake. Het ziet er een beetje luguber uit. Misschien nog een goede setting voor de volgende Jurassic Parc film...
Morgen begint de les en moeten we de placement test tot een goed einde brengen, we houden jullie op de hoogte!
Groetjes, Pieter.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk geschreven. En Pieter, als je heimwee hebt naar de mooie oude gebouwen van Antwerpen kan ik je zeggen: ze staan er al honderden jaren en zullen er waarschijnlijk nog een tijdje blijven staan. Geen paniek, nog tijd genoeg nadien om ze te bewonderen. Na een beleving zoals Aockland zal de bewondering nadien misschien nog intenser zijn.

Groetjes,
Ingrid.