woensdag 15 oktober 2008

Voor de geinteresseerden: een woordje uitleg over de vulkanen in Auckland

Hoi iedereen,

Op de weblog heb ik ergens geschreven dat Auckland maar een zeer recente geschiedenis heeft, zeker in vergelijking met steden als Antwerpen, Brugge, … Dat is niet helemaal waar. Geologisch gezien is Auckland een paradijs, met een bijzonder rijk verleden en veel ‘ruines’ die daarvan getuigen.
In Auckland zijn er maar liefst 49 vulkanen: in het stadscentrum zelf, in de buitenwijken en in de baai van Auckland. Vaak zijn dat groene heuvels van zo’n 100 a 200 meter hoog, volledig onbebouwd omdat het heilige plaatsen voor de Maori’s zijn. Echte oases van stilte en sereniteit, omsingeld door flatgebouwen en drukke straten… Mount Victoria in Devonport is daar zo’n voorbeeld van. Andere vulkanen zijn iets minder heilig en dus volledig volgebouwd. Veel mensen wonen hier op een vulkaan zonder het zelf te beseffen. Voor vulkanologen is Auckland moeilijk om te ontcijferen; een chaos van vulkaankegels en lavastromen die elkaar overlappen, waarop dan een stad is gebouwd… Als je goed kijkt kan je de lavastromen zien lopen.
Hoe komt het nu dat er 49 vulkanen bij elkaar gepropt zijn in zo’n klein gebied? Wel, Auckland ligt boven een Hot Spot, een bijzonder heet gebied in de aardmantel waar een reusachtig magmaleger vol ongeduld zit te wachten om zich een weg door de bovenliggende tektonische plaat te banen en van het mooie weer in Nieuw-Zeeland te genieten. De meeste vulkanen in de wereld bevinden zich op de scheidingslijn van tektonische platen die tegen elkaar botsen (‘subductie-vulkanen’) of die van elkaar wegdrijven (o.a spleetvulkanen zoals in Ijsland), maar de Hot-Spot-vulkanen in Auckland (of in Hawaii) zijn dus van een heel ander type.
Van de 49 vulkanen in Auckland zijn er 48 uitgestorven. Alleen de Rangitoto, die nog maar 600 jaar oud is, is nog niet helemaal tot rust gekomen. Toch vrees ik dat Auckland ten dode is opgeschreven. De Hot-Spot onder de stad is zeer actief en het is slechts een kwestie van tijd voor de volgende lading magma wordt afgeleverd… Kort geformuleerd: we moeten niet bang zijn van die 49 (of ‘48’) uitgestorven vulkanen die er nu zijn, maar van de volgende vulkaan die zich nog moet opbouwen… Het kan morgen gebeuren, maar ook binnen 500 jaar of later. Volgens vulkanologen kan men het tijdstip en de exacte locatie nauwelijks voorspellen. De Maori’s en de Europese kolonisten hebben zich op deze plek gevestigd omdat de vulkanische bodem zeer vruchtbaar is, maar de stad is zonder te overdrijven op een tijdbom gebouwd. Een plaatselijke gids heeft me tijdens een uitstap verteld dat vulkanologen vooral hopen dat nr. 50 zich niet in de baai van Auckland zal ontwikkelen; in dat geval is een ‘Krakatau-scenario’ zeer realistisch…
Informatie over de vulkanen in het Tongariro Park volgt in december!
Groetjes,
Pieter

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Kun je daar geen foto's van nemen. Je schrijft dat je in de stad de lavastromen kunt zien. En dat de vroegere kraters als groene heuvels in de stad liggen. Kan je van deze dingen geen foto's maken.

Anoniem zei

Hey Ingrid,

In de stad kan je de lavastromen zien, maar niet de lava zelf; ze hebben er straten, huizen, ... over gebouwd. Maar als je over bepaalde straten rijdt, dan heb je de ene heuvel (meestal slechts tien meter hoog) na de andere omdat je over de verschillende lavastromen rijdt. Het is net alsof je over een gigantisch grote golfplaat rijdt. Ik heb al een aantal foto's gepubliceerd van zo'n groene, vulkanische heuvels: North Head, Mount Victoria, Mount Eden en Mount Rangitoto. Ze staan wel verspreid over de verschillende fotoreportages.

Groetjes, Pieter

Anoniem zei

Dag Pieter,

Toch maar een akelig verhaal. Anderzijds toont het aan dat mensen toch niet verder kijken dan hun eigen leven lang is en ondertussen proberen zoveel mogelijk van de goede dingen die de aarde ons biedt proberen te genieten. Iedereen denk bij zichzelf dat de volgende vulkaanuitbarsting wel niet in zijn leven plaatsvindt. Hopelijk dus ook niet in 2008-2009.

Zeg je schrijft wel af en toe over de Maori's, maar hoe zien er die eigenlijk uit?

Groetjes Paul

Anoniem zei

ja zeg, slapen jullie nog gerust met deze wetenschap ?
vandaag (zondag) was het hier prachtig herfstweer
bij jullie ook nog altijd goei hoop ik
liefs
anne