donderdag 5 februari 2009

plannen in NZ (voorlopige definitieve versie)

Hoi iedereen,

Onze examenresultaten waren zeer goed (87 % totaalscore voor Kaat en 79% voor mij). Vijf maanden hard studeren hebben dan toch geloond :-). Kaat heeft met haar monsterscore nog maar eens bewezen dat ze een echte talenknobbel is. Zelf was ik ook zeer tevreden. Ook onze reis was een groot succes. Qua natuurschoon is Nieuw-Zeeland zo indrukwekkend en gevarieerd dat je er zeven weken lang kan rondreizen zonder dat het landschap in herhaling valt of het je begint te vervelen. Je valt er van de ene verbazing in de andere, dag na dag, bocht na bocht en kilometer na kilometer. Dichtbegroeide wouden, steppevlakten, hoge zandduinen, kokende modderpoelen, vulkanen, gletjsers, drijvende ijsschotsen, besneeuwde bergtoppen, brede valleien, indrukwekkende cliffen, angstaanjagende wolken, zonsondergangen in Rococo-stijl, kalme pinguins, nerveuze zeeleeuwen, overijverige zandvliegen, ongeasfalteerde bergweggetjes, exotische goudgele zandstranden, woeste rotskusten, gigantische golven, ..., zalig. Voor de mooie historische steden moet je echter niet naar Nieuw-Zeeland trekken, hoewel er hier en daar wel een kathedraal staat of een ander mooi gebouw. Op dat vlak is Italie (bijvoorbeeld) niet te verslaan!

Hoog tijd om een woordje uitleg te geven over ons verdere verblijf hier (algemeen overzicht onderaan).

Van 2 maart tot half mei heeft Kaat een internship (stage) bij Youth Law. Dit is een vereniging van advocaten in Auckland die jongeren met problemen begeleiden en (juridische) bijstand verlenen. Het gaat niet zozeer om jongeren die een crimineel feit hebben gepleegd, maar vooral om jongeren met familiale problemen, serieuze problemen op school, enzovoort. Kaat mag, mits toestemming van de jongere in kwestie, mee op stap met de advocaten naar de contactmomenten en de dossiers mee opvolgen en bespreken. Youth Law geeft bijstand aan jongeren die in een probleemsituatie zitten dat om een oplossing vraag, maar die geen advocaat door de overheid hebben toegewezen gekregen omdat de overheid alleen advocaten voorziet als het om een echt crimineel feit met minderjarigen gaat. Voor Kaat is dit een schitterende stage, omdat het midden in haar interessegebied ligt en ze later een job binnen de jeugdcriminologie wil gaan zoeken. Als je exact wil weten hoe Youth Law werkt en wat Kaat haar job daar precies is, kan je best een naar haar mailen. Kaat zal er ongetwijfeld meer over kunnen vertellen. Zelf ga ik van 20 april tot 15 mei de CELTA-cursus volgen. Dankzij de goede resultaten op de CAE-examens en een goede ingangstest hebben ze mij voor de cursus geselecteerd.

Vanaf volgende week maandag gaan we allebei aan de slag bij Kiwiana Tours, een reisorganisatie die ‘korte’ trips (vooral weekendtrips) in Nieuw-Zeeland organiseert. Kiwiana Tours is een klein familiebedrijfje met een gezellige sfeer dat in Auckland gevestigd is. We hebben iemand leren kennen die voor de organisatie werkt en wiens job deze week eindigt. Ze heeft voor ons een goed woordje gedaan en zo zijn we er - buiten het officiele circuit om - terechtgekomen. Na een goed interview zijn we tot een regeling gekomen die voor ons allebei wel interessant is. Kaat gaat er vanaf volgende maandag (09/02) tot 1 maart als betaalde werknemer aan de slag en van 2 maart tot 20 april neem ik haar job over. Tijdens die eerste maand dat zij er werkt help ik mee in de organisatie onder het statuut van stagiair. Als beloning mag ik (en Kaat) gratis mee op de trips die ze organiseren (waaronder interessante weekendtrips) en als ik het gidswerk tijdens die trips op mij wil nemen word ik er wel voor betaald. Dat gidswerk (in het Engels) zal dan vooral over de vulkanen en de geschiedenis van Nieuw-Zeeland gaan. Voor een historicus met een passie voor vulkanen die onder andere voor een cursus Engels naar Nieuw-Zeeland is gekomen, klinkt zoiets natuurlijk als muziek in de oren. Het is trouwens ook een interessante manier om op een aantal plaatsen te komen waar we nog niet geweest zijn. Als we niet meegaan op een trip, dan bestaat onze hoofdtaak erin om langs acht verschillende taalscholen (volwassenenonderwijs) in Auckland te gaan om de reizen te promoten, de geinteresseerde studenten in te schrijven, het geld te ontvangen, vragen te beantwoorden, enzovoort. De gegevens van de studenten die we tijdens ons scholenbezoek verzamelen moeten we daarna in de computer invoeren en dat is het zowat. Het is denk ik een aangename job, waarbij we op verschillende plaatsen komen en waarbij we voortdurend Engels moeten praten, waarvoor je geen extra opleiding nodig hebt (zodat je het voor een korte termijn kan doen) en het is een goede gelegenheid (voor mij vooral) om eens van de privee-sector te proeven. Begin maart, wanneer Kaat haar stage doet en ik dan haar betaalde job overneem, komt er een student uit Frankrijk die mijn taak dan zal overnemen in het kader van zijn stage. Het nadeel is dus dat ik tijdens de eerste maand niet betaald word, maar het gratis meereizen, het betaalde gidswerk en de jobzekerheid in maart en april maken het goed. Bovendien wordt het betaalde werk (Kaat in februari en ik daarna) beter betaald dan ‘druiven plukken’ of ‘borden wassen’, hoewel de lonen hier op zich wel lager liggen dan in Belgie. Het is een job waar we allebei veel aan zullen hebben en we kijken er in elk geval naar uit. Nuja, we zien wel hoe het allemaal loopt.

In Belgie wordt er veel geklaagd over de politiek en de lonen en vooral leerkrachten zijn ontevreden over de werkdruk en het bedrag dat op het einde van de maand op hun rekening verschijnt. De hedendaagse crisis heeft dat doemdenken alleen maar aangewakkerd. Wel, ik heb de indruk dat die crisis Nieuw-Zeeland nog harder treft dan Belgie. Sinds onze aankomst hier in september is de Nieuw-Zeelandse dollar als een zinkend schip de diepte ingegaan (tov de Euro). Het leven is hier naar ons aanvoelen even duur als in Belgie, maar de lonen liggen een stuk lager en de prijzen blijven maar stijgen. Tijdens het begin van onze reis moesten we 1.329 dollar betalen voor een liter benzine, zeven weken later moesten we daarvoor 1.629 dollar voor neertellen (in hetzelfde naftstation). Ok, toegegeven, de olie is hier - ondanks die prijsstijging - nog goedkoper dan in Europa, maar in een supermarkt geef je minstens evenveel uit. Nieuw-Zeeland heeft vooral last van zijn geisoleerde ligging aan de rand van de wereld. Het moet veel goederen invoeren en de hoge transportkosten beginnen dan door te wegen... Maar goed, ondanks alles heb ik het gevoel dat hier niet zo'n klaagcultuur heerst als in Belgie. De mensen zijn hier vriendelijk, ontspannen en proberen er gewoon het beste van te maken. Weet je, eigenlijk is het leven in Belgie veel beter dan de mensen denken. Zelfs als leerkracht kan je in Belgie een mooi leven leiden, ook al moet je non-stop een bende pubers trotseren, ook al verdien je maar een fractie van wat sommige ingenieur of computerspecialisten in de privee opstrijken, ook al word je (als mannelijke leerkracht) door het halve lerarenkorps met een verdachte blik bekeken als je een veertienjarig meisje een bemoedigende schouderklop geeft, ook al word je naar de directeur geroepen als je eens iets moeilijker huiswerk meegeeft en ook al kan je als leerkracht geschiedenis een klas in slaap wiegen met zo'n eindeloze preek als deze. Maar goed, time to release you!

Overzicht februari --> mei

* Kaat:
- 09 februari tot 1 maart: betaalde job bij Kiwiana Tours + hulp van mij
- 2 maart tot 15 mei: stage bij Youth Law

* Pieter:
- 09 februari tot 1 maart: onbetaalde job bij Kiwiana Tours + betaald gidswerk + gratis weekentrips (ook voor Kaat)
- 2 maart tot 19 april: betaalde job bij Kiwiana Tours + hulp van een student uit Frankrijk
- 20 april tot 15 mei: CELTA-cursus

Groetjes,

Pieter

(P.S. Nog even een schijnbaar foutje rechtzetten uit een van de vorige verslagen. Blijkbaar is de slimste mens ter wereld pas gisteren in Belgie bekend geworden. Om de een of andere reden is het nieuws vroeger tot in Nieuw-Zeeland doorgesijpeld, misschien door het tijdsverschil of de wenteling van de aarde. Soit.)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Kaat en Pieter,

De geplande activiteiten voor de volgende maanden zien er tip-top uit. Bijna even leuk als de rondreis op NZ.

Ik kan mij inbeelden dat Pieter er naar uit kijkt om te gaan gidsen en uitleg te geven over vulkanen en de geschiedenis van NZ. Met al de ervaring die jullie hebben opgedaan, zou het me niet verwonderen dat jullie Kiwiana Tours nog aan goede ideeën kunnen helpen.

Ook de stage voor Kaat bij Youth Law lijkt op haar lijf geschreven. 't Is te hopen dat ze haar geen contract voor onbepaalde duur voorstellen op het einde van haar stage.

Groetjes van paul

Anoniem zei

bedankt weer eens pieter voor die leuk geschreven informatie, altijd weer een lust voor de ogen en het brein !!
liefs

Anoniem zei

Hey, hoe lopen die jobs? Zijn ze interessant (of interessant genoeg)?
De blog lijkt een beetje te slabbakken onder al dat gewerk (of is er gewoon even iets minder te vertellen?).
Niek