dinsdag 11 november 2008

Verkiezingen

Beste allemaal,

Zaterdag is de bevolking van Nieuw-Zeeland massaal naar de stembus getrokken om te gaan stemmen voor een nieuwe regering. Labour en National zijn hier de grootste partijen en Labour regeert hier al 9 jaar lang. Helen Clark was tot nu toe de Prime Minister van Nieuw-Zeeland. Blijkbaar waren de mensen toch tevreden over haar leiderschap, vermits ze drie keer herkozen is. Of toch, de meeste mensen: onze juf van Engels, Ella, zei nog voor de verkiezingen dat als Labour opnieuw zou verkozen worden, ze zou verhuizen naar een ander land. Ik kan jullie bij deze mededelen, ze is nog steeds in het land. :) Wat natuurlijk wil zeggen dat Labour niet opnieuw verkozen is, maar dat National, met John Key als leider, de nieuwe leider is.

National had niet meteen de meerderheid zoals Obama in Amerika, maar door de zetels van andere, kleinere partijen, die met National coalitie voeren, hebben ze toch gewonnen. Het lijkt dat mensen over heel de wereld verandering willen wat politiek betreft. Het is zowaar te voelen dat de wereld in een soort crisis zit. De bevolking gaat radicaal anders stemmen dan ze normaal doen. Eerst Amerika, nu Nieuw-Zeeland, en misschien volgt Europa ook wel, en de rest van de wereld. Ik ben niet meer zo goed op de hoogte van de Belgische politiek, maar mijn herinnering is nog haarscherp over het feit dat het daar toch een hele choas was toen we vertrokken.

Op deze website http://www.national.org.nz/, kunnen jullie alles lezen over het beleid van de nieuwe partij. Labour en National zijn allebei centrum-gerichte partijen en er zijn dus geen extreme verschillen in hun beleid. Het grootste verschil tussen beiden is waarschijnlijk dat National de taksen wil verlagen en meer vrijheid wil geven aan de bedrijven om zichzelf te ontwikkelen, terwijl Labour eerder de taksen wou verhogen om een beter welvaartssysteem te creeren voor iedereen. Verder wil National ook harder optreden tegen criminaliteit. Een voorbeeld hiervan is dat ze de voorwaardelijke vrijheid (vrijgelaten worden voordat de hele straf is uitgezeten) willen beperken. Iemand die een geweldsdelict pleegt bijvoorbeeld, en die daarvoor al eens is gestraft voor een ander geweldsdelict, zal zijn hele straf moeten uitzitten.

Het valt dus af te wachten of er een positieve verandering gaat komen voor de Nieuw-Zeelanders. Ik ben in ieder geval blij dat Barack Obama in Amerika verkozen is. Hopelijk kan hij een positieve verandering brengen en zich meer concentreren op wat de bevolking van Amerika nodig heeft, in plaats van zich vooral te richten op andere landen. Ik vind het in ieder geval een hele vooruitgang dat een zwarte president is geworden van Amerika. Hopelijk betekent dat dat mensen verder denken dan ras en huiskleur!

Groetjes, Kaat

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Kaat,

Goed dat je ons op de hoogte brengt van de veranderingen in het politieke landschap van Nieuw-Zeeland. Niet direkt een onderwerp waarvan ik verwacht had dat jij verslag zou uitbrengen. Het is zeker moeilijk voor de kiezer als de belangrijkste partijen vrij dicht bij mekaar aanleunen. Maar dan maakt het ook niet zo erg veel uit als je het eens over een andere boeg gooit.

Is John Key ook zo charismatisch als Obama?

Wat vindt onze criminologe van de ideeën van National over hoe er tegen criminaliteit moet opgetreden worden?

Papa

Anoniem zei

Dag papa,

Da had ge niet verwacht he, Kaat die iets schrijft over politiek :)
We zijn er hier zoveel mee bezig geweest in de klas dat we er wel iets van moeten weten. Ik ken het criminaliteitsbeleid van John Key niet genoeg om er een duidelijke mening over te kunnen hebben. Ik denk gewoon het volgende over voorwaardelijke vrijlating. Het wordt idd soms teveel gebruikt en ik vind gewoon dat een dader niet zomaar op basis van goed gedrag in de gevangenis vrijgelaten kan worden voordat zijn straf is uitgezeten. Ik vind dat e op zijn minst een soort begeleiding aan vooraf moet gaan en als die goed loopt kan het in overweging genomen worden.
Jammer genoeg blijkt toch dat veel daders na een gevangenisstraf recidiveren. Ik denk gewoon dat de gevangenisstraf op zich niet zo een goede maatregel is. Daarom geloof ik dat er naast de gevangenis ook herstelrecht moet zijn.

btw, John Key is lang niet zo charismatisch als Obama, of toch niet in mijn ogen :)

Kus, Kaat