dinsdag 4 november 2008

Conflicten met de Maori

Hey iedereen,
Diegenen die vinden dat ze al genoeg hebben gelezen over de Maori's kunnen dit bericht gerust overslaan, maar voor de anderen heb ik nog een interessante verhaal bewaard dat duidelijk aantoont hoe twee culturen met elkaar in conflict kunnen komen...
Ergens op de weg tussen Hamilton en Auckland is er een gevaarlijke plaats waar veel (dodelijke) accidenten gebeuren. Daarom besloot de overheid een tijdje geleden om op die plaats een nieuwe weg aan te leggen zodat de verkeerssituatie er veel veiliger zou zijn. Helaas hebben ze de werkzaamheden moeten onderbreken wegens massaal protest van de Maori's. De Maori's waren namelijk bang dat de arbeiders en de graafmachines de rust van het monster Tafina zouden verstoren. De regering zat toen in een bijzonder moeilijk parket en moest kiezen tussen "een veilige weg" enerzijds en "respect betuigen voor het geloof van de Maori's" anderzijds. Uiteindelijk heeft de regering de genegenheid van het monster kunnen afkopen door een dikke cheque uit te schrijven voor de plaatselijke Maori-stam. Bij veel Nieuw-Zeelanders is dat in het verkeerde keelgat geschoten. Ze vinden dat de Maori's misbruik maken van hun geloof en dat het hen alleen maar om het geld te doen is. En zo zijn er nog voorbeelden, zoals duinen die niet betreden mogen worden omdat het zand er heilig is, of andere gebieden waar de geesten met rust moeten worden gelaten. Sommigen zeggen dat de overheid zich te veel laat doen door de Maori's, maar de Maori's maken nu eenmaal deel uit van de bevolking en de Maori-stemmen tijdens de verkiezingen kunnen van doorslaggevend belang zijn! Het is in elk geval een feit dat de Maori in Nieuw-Zeeland het beter hebben dan de Aboriginals in Australie.
Groetjes,
Pieter

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het lijkt deels op een verwend kind dat, als het maar genoeg zeurt, steeds weer z'n zin krijgt.

Anderzijds hebben ze er ook niet om gevraagd dat de Engelsen daar de baas komen spelen.
Daarbij stel ik mij de vraag hoe het komt dat de oorspronkelijke bevolking zich niet kan opwerken tot volwaardige en volwassen groep. Raar toch.

Anoniem zei

Dag Pieter,

Ik heb geboeid je artikelenreeks over de conflicten met de Maori gelezen.

Geloof is iets speciaals en heilig voor het individu. Dat het geloof van de Maori speciale elementen inhoudt, dat zouden de blanken, die al enkele eeuwen in NZ rondhangen, toch al moeten weten.

Bij grote investeringen (aanleg van een weg) is het noodzakelijk om de betroffen bevolkingsgroepen op voorhand in te lichten over het voorgenomen project, hen te vragen naar mogelijke bezwaren. Pas als er voor die bezwaren een aanvaardbare oplossing gevonden is, kan je het project aanvangen.

Als je zo'n proces volgt, dan zou het ook uitgesloten moeten zijn voor de geconsulteerde bevolking om na de aanvang van het project nog met bezwaren af te komen die je werken stil leggen of je op extra kosten jagen. Een uitzondering hierop zijn bezwaren die voortvloeien uit elementen die bewust of onbewust niet ter kennis gebracht werden.

Als ik er van uitga dat zo'n consultatieproces in de meeste landen plaats vindt en dus ook in NZ, dan moet ik misschien Anne's mening maar bijtreden.

Of is het geloof van de Maori's gewoon erg wisselvallig en weinig voorspelbaar? Wordt het beinvloedt door de vulkanische activiteit en de aardstralen in de regio? Wat denk jij er van?

Groetjes van paul