zondag 15 maart 2009

Kiwifruit en flatgenoten (op aanvraag :-) )

Hoi iedereen,

Mercikes voor de reacties. We zijn blij dat onze teksten zo snel hun weg naar beide famillies hebben gevonden, zeker na zo'n lange periode van stilte (van onze kant). Ziehier een artikel over onze flatgenoten en over kiwi's, omdat daar vanuit Luxemburg vraag naar was.

Kiwi Als ik in Belgie aan een kiwi dacht, dacht ik in de eerste plaats aan fruit. Hier in Nieuw-Zeeland denk ik in de eerste plaats aan de bewoners van Nieuw-Zeeland, in de tweede plaats aan de kiwivogels en in de derde plaats aan het fruit. We hebben hier twee maanden rondgereisd zonder een kiwiplantage tegen te komen. Heel vreemd. Toen ik enkele weken geleden met
Kiwiana Tours op stap was heb ik echter enkele kiwiplantages gezien, in de Bay of Plenty (tussen Whakatane en Mount Manganui aan de oostkust van het noordereiland). Nieuw-Zeeland staat dus niet vol met kiwiplantages, integendeel zelfs. Voor mij is het ook een raadsel waar al die kiwi's dan vandaan komen die je in Belgie in de supermarkt aantreft. Tenzij die kiwiplantages in de Bay of Plenty genoeg produceren... voor heel de wereld! Kiwi's smaken hier trouwens net hetzelfde als in Belgie. Toch vind ik dat er qua eten enkele verschillen zijn tussen Belgie en Nieuw-Zeeland:

Dingen die in Nieuw-Zeeland smaakvoller zijn dan in Belgie (persoonlijke mening)
- Chocolademelk
- Lamsvlees (niet te evenaren, superlekker) (geen persoonlijke mening, maar een vaststaand feit!!!)
- Kip
- Allerlei zeedieren

Dingen die in Belgie smaakvoller zijn
- Kaas
- Melk
- Brood
- Koffiekoeken
- Fruitsap

Als je in Nieuw-Zeeland rondrijdt, bestaat het landschap voornamelijk uit bossen met varenplanten (enerzijds) en weilanden met granzende koeien en schapen of met groente- of graanteelt (anderzijds). Opvallend is ook dat hier bijzonder weinig echte industriezones zijn. Af en toe kom je wel eens een fabriek met rookpluimen tegen, maar toch heel sporadisch. Zelfs als je in Auckland een van de vulkaankegels beklimt en je kijkt in het rond (tot kilometers ver), kan je nergens schoorsteenpijpen of rookpluimen zien. Kortom, Nieuw-Zeeland is vooral een agrarisch land met een bevolking die dicht bij de natuur leeft (letterlijk en figuurlijk).

Flatgenoten Onze flat in Auckland delen we met Amar en Kevin. Amar is een Canadees met Indische ouders (die in Canada wonen). Hij werkt voor een computerbedrijf op wandelafstand van onze flat. Hoewel hij zich voornamelijk Canadees voelt, komen zijn Indische roots soms bovendrijven, vooral als hij begint te koken. Zijn gerechten zijn altijd stevig gekruid en de geur die vanuit de keuken komt binnenwaaien als hij aan het koken is doet me altijd watertanden, hmmmm. Kaat is de laatste tijd ook een aantal nieuwe recepten aan het uitproberen, met lekker eten als resultaat. Op culinair vlak zitten we hier goed ;-) Op alle vlak eigenlijk... Amar discussieert graag over wereldwijde issues zoals de economie en de politiek (vooral conspiracy theorieen enzo) en over allerlei dingen die hij op tv heeft gehoord of op internet heeft gelezen. Soms leidt dat weleens tot verhitte discussies, vooral als we er allevier een andere mening op nahouden. Voor de rest kijkt hij graag naar films en tv-programma's over mensen met bovennatuurlijke krachten. In zijn vrije tijd speelt hij graag poker (het kaartspel) met vrienden, waar hij blijkbaar goed in is want hij komt dikwijls terug met de pot (het geld waarvoor gespeeld wordt). Hij is ook een grote fan van de Simpsons. Rondreizen vindt hij maar niks, omdat je er veel geld aan uitgeeft en het je niet vooruithelpt in je leven of in je carriere. Voor Amar is een berg eerder een hindernis in het landschap dan een uitnodiging tot wandelen. Persoonlijk vraag ik me wel af hoe de Simpsons hem vooruithelpen in zijn carriere. Binnenkort gaat hij voor vijf weken naar Canada om zijn famillie te bezoeken.

Kevin is een kapper van beroep en blijkbaar een echte professional want hij heeft al een aantal prijzen gewonnen met zijn kapperskunst. We gaan hem (en Amar) zeker uitnodigen op onze trouw, en als ze komen dan kan Kevin ons haar onder handen nemen :-) Voor de rest schrijft hij kortverhalen over ontmoetingen tussen mensen en over emoties. Hij publiceert vooral in tijdschriften en heeft een eigen website op het internet. Kevin is een rasechte kiwi, geboren en getogen in het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland (Invercargill). Ik weet niet precies hoe het allemaal zit, maar ik denk dat hij ergens roots in Ierland heeft. Zijn Engels accent is in elk geval ook totaal anders dan dat van Amar. Hij heeft een plagerige vorm van humor waar je wel even aan moet wennen, maar nu zijn we het gewoon en vuren we gewoon terug als hij begint te plagen.

Kortom, twee prima gasten waar we het goed mee kunnen vinden. Momenteel wonen ze voor een week in het huis van vrienden (die in Australie zitten) om op de dieren te passen. Als ze terug zijn zullen we wel eens een foto'tje van hen trekken en in een berichtje plaatsen.

Zo, hopelijk geeft dat jullie een beter beeld :-) Als jullie nog vragen hebben: vuur maar af! Wordt er in Luxemburg op 14 maart eigenlijk gefeest om het getal Pi te vieren? Ingrid zei dat daar in Belgie aandacht aan wordt besteed. Heel grappig en merkwaardig eigenlijk.

Groetjes vanuit Auckland,

Aye brothers,

Pieter

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey, hoe ver zijn jullie eigenlijk met dat trouwen? Zijn er concrete plannen (datum, waar, hoe,...)?
Niek

Anoniem zei

Hey Niek,

We zullen elkaar het ja-woord geven op 31 mei onder het Jezusstandbeeld in Rio de Janairo ;-)

Groetjes,

Pieter

(Neen, we hebben nog geen idee en moeten alles nog plannen, maar we beginnen alles volop te organiseren als we terug in Belgie zijn. We zullen in elk geval in Belgie trouwen, op een dag met mooi weer :-) )

Anoniem zei

Hey Pieter,

Over dat trouwen gesproken: ik verwacht wel dat je eerst een knieval doet en mij heel officieel om de hand van mijn dochter komt vragen. Daarna ga ik je 3 opdrachten geven om je moed en intelligentie op de proef te stellen. Enkel als je de drie opdrachten tot een goed einde brengt mag je met Kaat trouwen.

Begin u al maar voor te bereiden hé ;-)

Groetjes van Paul

Anoniem zei

Bedankt voor de uitleg over de kiwis. Ik geloof dat we in de toekomst wat meer op onze hoede moeten zijn als we Zespri kiwis kopen in de supermarkt. Uit wat je schrijft zou je kunnen afleiden dat het zelfs verdacht is als ze uit NZ zouden komen. Mss gebruiken marketeers dit argument om een hogere prijs te vragen voor die kiwis en worden ze gewoon in Italië gekweekt.

Geef de mens wat hij wil hebben en ge kunt hem bedotten zoveel ge wilt.

Anoniem zei

SChitterend, maar dus zal het nog niet voor direct zijn, veronderstel ik? Voor 2010 misschien?
Niek